Košík 0x

0,00 €

Ako si vybrať správny motorový olej pre rôzne typy áut

Blog > Ako si vybrať správny motorový olej pre rôzne typy áut
Blog image

Motorový olej má veľa funkcií. Existujú rôzne druhy motorových olejov, ktoré sa líšia zložením a pôvodom zmesi. Minerály sa získavajú spracovaním ropy, je tu však zvýšený podiel nečistôt. Syntetické nevyžaduje špeciálne čistenie a je vytvorené umelo. Jeho ukazovatele sú lepšie, olej je menej náchylný na štrukturálne zmeny pri prehriatí. Tretí typ je polosyntetický: je zmesou predchádzajúcich dvoch, pričom väčšina z nich je minerálna.

Na čo si treba dať pozor pri výbere oleja

Motorový olej sa rozlišuje aj v závislosti od nasledujúcich faktorov: typ auta, klimatické podmienky krajiny, kde sa bude auto používať, a štýl jazdy.

V závislosti od typu motora existuje klasifikácia olejov:

A, benzín;

B, dieselový motor;

C, nafta a benzín so zvýšenými požiadavkami na bezpečnosť;

V klasifikácii je uvedený aj čislo. 1 je podľa nej starý upravený olej pre staré autá. 5 je najnovší. Olej v benzínových a naftových motoroch A1 a B1 má nižšiu viskozitu. Keď teplota stúpne, premenia sa na film. Univerzálne A3 a A3 pre autá. B4 sa už používa pri ťažších strojoch, čím sa zníži spotreba paliva. A5 a B5 sú najnovšie oleje s nízkou viskozitou.

Štýl jazdy bude viditeľný podľa stavu motora. To ovplyvňuje aj počet najazdených kilometrov. Preto auto, ktoré sa používa často a nie veľmi opatrne, bude potrebovať špeciálny olej s vysokým stupňom mazacích funkcií.

Dôležité sú aj klimatické podmienky. Úroveň viskozity, pri ktorej sa vytvorí spoľahlivý film pokrývajúci pohyblivé prvky, sa môže meniť v závislosti od teploty. Olej sa v chlade stáva viskóznym a hustým, nemusí ísť ani do tenkých a malých medzier. Naopak, keď teplota stúpa, hustota môže byť narušená, praskne a nemôže pokryť všetky pracovné prvky. Preto sa pri nákupe oleja musíte pozrieť na označenie prípustnej nízkej teploty.

Prečo potrebujete olej pre konkrétny motor

Neoplatí sa kupovať motorový olej, ktorý nespĺňa technické vlastnosti auta. Napríklad, ak si objednáte olej s vysokým stupňom hustoty, vedie to k prehriatiu motora a jeho poruche. Keď je olej naopak veľmi riedky, roztečie sa a nedostane sa na všetky časti. Takže auto môže uviaznuť. Pre staré autá je lepšie nekupovať olej novej generácie, pretože nemusí plniť svoje funkcie.

2024    SHOP-MAZETO.SK - licencovaný predajca autodielov

TecDoc