Košík 0x

0,00 €

Trendy v oblasti motorových olejov: od syntetických po biologicky odbúrateľné možnosti

Blog > Trendy v oblasti motorových olejov: od syntetických po biologicky odbúrateľné možnosti
Blog image

Trendy v oblasti motorových olejov sú celkom zaujímavé. V posledných desaťročiach sa čoraz viac používajú mazivá s nízkou viskozitou, pretože to znižuje trenie dielov a šetrí palivo. Trenie zaberá až 1/10 krútiaceho momentu motora a menej viskózny motorový olej pomôže znížiť trenie pri vysokých otáčkach.

A hoci sa verí, že nízka viskozita zhoršuje ochranu proti opotrebovaniu, na záchranu prichádzajú modifikátory trenia obsiahnuté v syntetických základových olejoch.

Syntetické oleje majú lepšiu konzistenciu, sú odolné voči oxidácii, sú tekutejšie pri mínusových teplotách atď. A v kombinácii s prísadami sa používajú pri výrobe vylepšených olejov. Príkladom je mazivo s modifikátormi trenia, ktoré šetrí palivo, zvyšuje mazanie medzi dielmi a znižuje opotrebovanie motora.

Ekologické riešenia

Čoraz viac majiteľov áut sa snaží používať motorové oleje alebo biomazivá šetrné k životnému prostrediu. Výrobcovia zdôrazňujú, že nie všetky mazivá na bio báze sú ekologicky udržateľné, no tieto oleje sú každoročne zdokonaľované, aby sa čo najviac priblížili „ECO“ parametrom.

Napríklad Výbor ropného inštitútu v USA vyvíja postup, ktorý vypočíta environmentálnu udržateľnosť hotových materiálov pre motorové oleje. V pracovnej skupine sú výrobcovia základových olejov ExxonMobil, Chevron, Chemicals, Infineum, ako aj spoločnosť Motiva, ktorá vyrába oleje na báze ropy, a značka Novvi, výrobca mazív na rastlinnej báze.

Environmentálne bezpečné mazivá (EBM) sú zlatým štandardom bioolejov. Sú biologicky odbúrateľné, minimálne toxické a majú nebioakumulačný potenciál, keďže sú vytvorené z prírodných surovín.

Väčšina týchto mazív spĺňa ekologické požiadavky a počas auditov ich schvaľujú autoritatívne orgány. Okrem šetrnosti k životnému prostrediu EBM účinne chráni časti motora pred opotrebovaním a zaisťuje produktívnu prevádzku motora automobilu.

Nebioakumulatívne, netoxické a stabilné biologické mazivá sú dôležitým produktom budúcnosti. Predpokladá sa, že EBM nenahradí konvenčné mazivá v najbližších desaťročiach kvôli vysokým nákladom na výrobu a predaj. Ak však vezmeme do úvahy povedomie moderných spotrebiteľov a samotných výrobcov o ochrane životného prostredia, tendencia používať automobilové ekologické oleje sa bude aktívne rozvíjať.

2024    SHOP-MAZETO.SK - licencovaný predajca autodielov

TecDoc